Moet ik Windows 11 installeren?

Windows 11 op laptop

Vandaag is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft uitgekomen, Windows 11. Deze wordt in fases gratis uitgerold op computers die nu draaien op Windows 10. Bij een recent uitgebracht besturingssysteem zitten natuurlijk de nodige vragen. Want wat zijn de voordelen en de nadelen en is het verstandig om nu al Windows 11 te installeren?

Nieuw ontwerp

De voornaamste verandering van Windows 11 is het nieuwe ontwerp van het interface. Deze is in een modern jasje gestoken. Ronde vormen, transparantie en animaties zijn toegevoegd aan het design. De basis functionaliteiten zijn wel hetzelfde, maar ze staan net even op een andere plaats. Zo is de taakbalk in het midden uitgelijnd.

Voor veel ouderen is dit toch net iets anders dan dat ze gewend zijn van Windows 10. Maar goed, zolang ze de browser kunnen vinden dan zit het wel snor. Voor gebruikers die net even iets meer doen dan alleen internetten, zoals het gebruiken van de Explorer kan het op het begin verwarrend zijn. Deze is ook weer even net iets anders. Het kan dus zijn dat functionaliteiten verstopt zijn of op andere plekken te vinden zijn.

Let op voor bugs

Een nieuw systeem komt ongetwijfeld ook met de nodige kinderziekten. Daarom wordt het aangeraden om voorzichtig te zijn met direct upgraden. Ook kan het zijn dat je computer niet helemaal geschikt is om Windows 11 te draaien, ook al werkt Windows 10 prima. Via deze app kun je checken of je computer of laptop compatible is. Apparaten van na 2019 zijn in ieder geval compatible. Maar het is natuurlijk altijd goed om het even te controleren.

Hoe upgrade ik naar Windows 11?

Om Windows 11 te installeren moet het apparaat minimaal voldoen aan de volgende eisen:

  • Processor: 1 GHz met 2 cores en 64bit
  • Werkgeheugen: 4 GB
  • Opslag: 64 GB
  • Grafische kaart: DirectX 12 compatible
  • Firmware: UEFI, Secure Boot
  • TPM: TPM versie 2

Als je momenteel Windows 10 hebt geïnstalleerd, wordt het aangeraden om te wachten totdat je een bericht krijgt van Windows Update dat de upgrade klaar voor je staat. De installatie wijst zich dan vanzelf.

Je kunt ook een installatie media maken om Windows 11 direct vanaf een USB te installeren. Dan hoef je niet te wachten op de update. Let wel op, het kan zo zijn dat je via deze methode eerst je schijf moet formatteren. Hierbij verlies je alle gegevens en bestanden die opgeslagen waren op de schijf.

Upgrade ongedaan maken

Heb je de upgrade laten uitvoeren, maar wil je toch liever terug naar Windows 10? Dat kan, maar je hebt slechts tien dagen om de ugrade ongedaan te maken met behoud van instellingen en gegevens. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’ > ‘Update’ > ‘Herstellen’. Ook na deze tien dagen kun je terug, maaar moet je handmatig een back-up terugzetten en Windows 10 opnieuw installeren.

Moet ik Windows 11 installeren?

Windows 11 ziet er verfrissend uit, maar dat is niet genoeg reden om op de eerste dag al te upgraden. De kans dat er iets mis gaat is klein, maar voorkom gedoe en wacht totdat de eerste grote update is uitgekomen. En ben je nog niet toe aan wéér een nieuw besturingssysteem, dan kun je Windows 10 nog gewoon blijven gebruiken tot en met 2025.

Ook leuk voor jou!

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Wanneer je een bedrijf begint of een project start, dan hoort daar vaak ook een website bij. Maar wat is precies het nut van een...

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Wanneer je een bedrijf begint of een project start, dan hoort daar vaak ook een website bij. Maar wat is precies het nut van een...

Wifi verbeteren in huis?

Wifi verbeteren in huis?

Benieuwd hoe je je wifi kunt verbeteren in huis? Neem wat inspiratie van deze oplossing en pas hem zelf toe of laat Exoid het voor je...

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte willen blijven van nieuwe artikelen? Meld je aan!