Wordt geen slachtoffer van phishing en oplichting

We hebben het vast allemaal wel meegemaakt, e-mails waar oplichters op sluwe wijze geld van je proberen te stelen. Vaak moet je ‘even je wachtwoord invoeren’ of krijg je een neppe dreigbrief waarin staat dat je gehackt bent en je ineens bitcoins moet betalen, omdat anders naakt video’s van je worden geplaatsts op het internet. Gelukkig trappen de meeste mensen hier niet in en denk je waarschijnlijk dat de oplichters hun tijd verspillen. Maar het gebeurt vaker dan je denkt en worden vaak oudere mensen hier de dupe van. Deze vorm van oplichting zal dan ook nog lang niet stoppen.

In dit blog geef ik je graag 5 tips om online oplichting tegen te gaan en geen slachtoffer te worden van phishing, virussen en nepberichten. Zo bescherm je niet alleen jezelf, maar met deze kennis ook vrienden en familie.

Tip 1 – Herken nepberichten en phishing

voorbeeld nep virus advertentie windows

Bovenstaande afbeelding is een goed voorbeeld van een nepbericht waarin wordt gemeld dat je computer is geïnfecteerd. Je bent rustig aan het googlen op het internet en dan verschijnt opeens deze pagina. Op het eerste gezicht lijkt het betrouwbaar; de Windows kleuren worden gebruikt, je krijgt een enge pop-up melding en je had al het vermoeden van virussen omdat je computer gisteren toevallig langzaam was.

Echter is dit een typisch voorbeeld van een nepbericht. Je zult namenlijk nooit een bericht krijgen via je webbrowser of mail dat ‘virussen gevonden zijn’. Ook wordt gevraagd om per direct actie te ondernemen en dat je hiervoor je computer moet scannen. Dit zal een echt anti-virus programma niet van je vragen. Zodra je op scannen klikt wordt een daadwerkelijk virus geïnstalleerd en wordt vaak ook nog om geld gevraagd.

Als je een bericht zoals deze krijgt, kun je die het beste gewoon wegklikken en achterhalen waarom je dit bericht kreeg. Misschien heb je een ooit een extensie geïnstalleerd die elke keer dit bericht laat zien.

Tip 2 – Let op de taal

Bevat het bericht ‘taalvouten’ of is deze volledig in het Engels geschreven, terwijl je normaal gewend bent dat je berichten ontvangt in het Nederlands? Grote kans dat het bericht nep is.

Een andere herkenbaarheid is wanneer iets van je wordt gevraagd. Je moet bijvoorbeeld inloggen bij je bank of een vervangende bankpas goedkeuren, je wachtwoord herstellen of je gegevens controleren. Van dit soort berichten krijg je al snel angst dat er iets fout zal gaan als je de actie niet uitvoert. Dit is precies hoe je instinctieve emoties gebruikt worden om je te manipuleren. Het is daarom van belang om even goed na te denken of het wel klopt wat er van je gevraagd wordt en niet per direct actie uit te voeren.

Tip 3 – Controleer de URL

Je krijgt een bericht dat je moet inloggen, maar de URL van de website komt niet overeen met wat je gewend bent, dan mag je er zeker van zijn dat iets niet klopt. De volgende voorbeeld URLs lijken op het origineel, maar zijn allemaal niet te vertrouwen.

  • rabobank.nl.onlinesecure.com
  • onlinesecure.com/bankieren/inloggen
  • bankieren.rabobank.nl.onlinesecure.nl
voorbeeld rabobank phishing url

Ook kan de URL link anders zijn dan de URL tekst. Er staat wel dat je naar de Rabobank website gaat, maar eigenlijk wordt je verbonden met de website van de oplichter. Deze pagina lijkt dan sprekend op de echte. Het is dan belangrijk om de URL te controleren en eventueel via een ander apparaat in te loggen op de manier die je gewend bent.

Tip 4 – Wie is de afzender?

Onlangs kreeg ik een bericht van “Rabobank” dat ik administratiekosten moet betalen ter vervanging van mijn Rabo Scanner… Ten eerste, ik zit helemaal niet bij Rabobank. En ten tweede, de afzender van de e-mail was [email protected] en probeerde op die manier je gegevens en geld te stelen.

voorbeeld phishing mail rabobank

Tip 5 – Bij twijfel, Exoid bellen

Twijfel je of een bericht echt is of phishing? Stuur het bericht door naar Exoid via [email protected] of bel mij via 0639367702, dan krijg je snel antwoord en kun je met gerust hart verder werken.

Als je ook je vrienden en familie wilt beschermen tegen hackers en oplichters, kun je dit blog delen via onderstaande iconen.

Ook leuk voor jou!

Moet ik Windows 11 installeren?

Moet ik Windows 11 installeren?

Vandaag is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft uitgekomen, Windows 11. Deze wordt in fases gratis uitgerold op computers die...

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Wanneer je een bedrijf begint of een project start, dan hoort daar vaak ook een website bij. Maar wat is precies het nut van een...

Moet ik Windows 11 installeren?

Moet ik Windows 11 installeren?

Vandaag is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft uitgekomen, Windows 11. Deze wordt in fases gratis uitgerold op computers die...

Hoeveel kost een website?

Hoeveel kost een website?

Wanneer je een bedrijf begint of een project start, dan hoort daar vaak ook een website bij. Maar wat is precies het nut van een...

Wifi verbeteren in huis?

Wifi verbeteren in huis?

Benieuwd hoe je je wifi kunt verbeteren in huis? Neem wat inspiratie van deze oplossing en pas hem zelf toe of laat Exoid het voor je...

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte willen blijven van nieuwe artikelen? Meld je aan!