Verkeersdrukte Valkenburg

Meten en toepassen van verkeersdata in het centrum van Valkenburg. Een oplossing tegen de verkeers- en parkeerdrukte.

river between concrete buildings during daytime

Informatie
Verkeersdrukte Valkenburg

Samenvatting

Het idee voor dit project is om een systeem op te zetten die aan de hand van tactisch geplaatste sensoren het voet-, fiets- en autoverkeer meet in het centrum van Valkenburg. Deze data wordt vervolgens verstuurd via een LoRa netwerk en dit wordt opgeslagen in een database. Op deze manier kan de data op een ander tijdstip ook nog onderzocht worden voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek.

Ook wordt de data via een openbaar platform en een API vrijgegeven aan de community. Hierdoor kan deze data door iedereen gebruikt worden om oplossingen en applicaties te maken voor de gemeente Valkenburg aaan de Geul.

Periode

mrt. 2021 – apr. 2021

Heatmap

Elke LoRa sensor stuurt om de zoveel tijd metingen door naar de database. Dit gebeurd via beveiligde verbindingen. 

Het doel is om een overzicht en historie te creëren van realtime gegevens van alle sensoren. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld zien dat bij een specifieke sensor, op een bepaald moment, een aantal voertuigen zijn gemeten, waaruit de gebruiker conclusies kan trekken. Dit wordt in een database bewaard zodat hier in de toekomst ook nog allerlei statistische toepassingen voor gemaakt kunnen worden, zoals bijvoorbeeld een hittekaart.

Privacy

Er is rekening gehouden met de privacy van voorbijgangers. De sensoren kunnen alleen meten wanneer een voetganger, fietser of auto langs de sensor komt. De sensor weet dus niet wie deze persoon is. Dit werkt beter dan oplossingen zoals Google Maps, waarmee ook drukte kan worden berekend, doordat Google weet hoeveel telefoons bij elkaar in de buurt zijn.